Elektrische auto thuis opladen

Elektrische auto's worden het nieuwe normaal. Nu er meer modellen op de markt komen en de grote massa er ook geïnteresseerd in geraakt, krijgen wij steeds meer vragen rond de laadmogelijkheden van elektrische auto’s. Hebt u vragen over hoe u een elektrische auto het beste oplaadt? Of wil u meer weten over de laadkosten bij bedrijfswagens, lees dan zeker dit artikel!  

Hoe een elektrische auto opladen?  

Een elektrische auto kan op verschillende manieren opgeladen worden. U kan de auto opladen via het stopcontact, dit is de wel traagste manier om een elektrische auto op te laden. Daarnaast kan u een wallbox of laadpaal laten installeren bij u thuis of op uw werk om een elektrische auto op te laden. De auto zal dan sneller opladen dan opladen via een stopcontact.  Ook zijn er publieke laadpalen beschikbaar. Deze werken hetzelfde als een laadpaal bij uthuis. Het verschil is dat de gebruiker zich steeds moet registreren om zijn verbruik te monitoren zodat dit gefactureerd kan worden aan de eindgebruiker. Als u weinig tijd hebt en uw elektrische auto moet opgeladen worden kan u gebruik maken van een DC-snellader (publiek of privé). Een DC-snellader kan een elektrische auto binnen het uur voor 80% opladen.  

Een elektrische auto opladen via het stopcontact  

Het is mogelijk om een elektrische auto op te laden via het stopcontact. Dit zal echter lang duren omdat elektrische auto’s grote batterijen hebben. Via het stopcontact zal de auto 2,3kW per uur opladen. De batterijcapaciteit bij elektrische auto’s bedraagt gemiddeld 60kWh. Wilt u via het stopcontact opladen, dan zal de gemiddelde elektrische auto opgeladen zijn in +/-26 uur (60/2,3=26,08). Daarnaast moet u opletten dat er geen andere zware apparaten aangesloten zijn op hetzelfde circuit om overbelasting te voorkomen. Zoals u ziet is het niet ideaal om een elektrische auto op te laden via het stopcontact. Een goed alternatief is om een laadpaal bij u thuis of op het werk te installeren om uw elektrische auto sneller op te laden.  

Een elektrische auto opladen via een laadpaal  

Laadpalen voor elektrische auto's bestaan er in verschillende vormen en maten. U kan kiezen voor een laadpaal die werkt met wisselstroom. Dit zijn de meest gebruikte laadpalen en kunnen een vermogen hebben van 3,7kW tot 22kW. Een laadpaal kan tot 10x sneller opladen dan laden via het stopcontact. Wilt u echter een laadpaal met een vermogen van 11kW of hoger, dan moet u beschikken over een 3-fasige aansluiting. Onder de 11kW is een 1-fasige aansluiting voldoende. Laadpalen en elektrische auto’s hebben ook soms andere aansluitingen. Hoewel er een Europese standaardaansluiting (type 2) is ingevoerd, zijn er nog modellen die een andere aansluiting (type 1) nodig hebben. Wilt u hier meer over weten, klik dan hier.  

Een elektrische auto opladen via een DC-snellaadpaal  

U kan ook een laadpaal op gelijkstroom of DC-snellader bij u thuis of op het werk installeren. Waar een laadpaal op wisselstroom de omvormer van de auto gebruikt om stroom om te zetten naar gelijkstroom zal een DC-snellader de wisselstroom al omvormen naar gelijkstroom voor die de auto binnenkomt. Deze manier van opladen is veel sneller. Opladen gaat tot wel 350kW maar zo’n apparaat kost ook veel meer in aankoop. Om oververhitting te voorkomen kan de batterij met een DC-snellader maar tot maximum 80% opladen.  

Wat met plug-in hybrides?  

Bij plug-in hybrides is het een ander verhaal. De batterij is heel wat kleiner waardoor de batterij 's nachts ook volledig opgeladen kan worden via het stopcontact. Toch wordt ook hier aangeraden om een laadpaal te installeren. Wilt u weten waarom u beter een laadpaal aanschaft bij een plug-in hybride? Klik dan hier.  

Wat kost het (thuis) opladen van een elektrische auto?  

De kostprijs voor een laadbeurt zal altijd afhangen van waar en hoe u een elektrische auto oplaadt. Wanneer u thuis oplaadt zal de stroom goedkoper zijn dan aan een publieke laadpaal. Op het werk is het doorgaans nog goedkoper, dit omdat de stroom voor bedrijven vaak goedkoper is. Wilt u het meeste voordeel halen uit u elektrische auto, dan is het aangeraden om een laadpaal te installeren bij u thuis of op het werk. Opladen via het stopcontact gaat immers te traag om een elektrische auto volledig op te laden. Daarnaast is laden via een publieke laadpaal een duurdere oplossing omdat een 3e partij een toeslag aanrekent voor het gebruik van de laadpaal.  Wanneer u tanken met opladen vergelijkt, zal u altijd goedkoper uitkomen wanneer u de batterij oplaadt. Enkel wanneer u gebruik zou maken van een publieke snellader zal u meer moeten betalen om de batterij op te laden vergeleken met tanken. Hieronder vindt u een overzicht van de laad- en tankprijs per 100 kilometer.    

Prijs voor energie om 100km (18kW) te rijden:

Brandstof Euro/100km
Elektrisch: op het werk
2,0
Elektrisch: thuis 's nachts
3,4
CNG
4,7
Elektrisch: gemiddeld
5,4
Elektrisch: publieke laadpaal
6,3
Benzine: maximale korting
6,7
Diesel: maximale korting
6,9
Benzine: officiële prijs
7,5
Diesel: officiële prijs
7,7
Elektrisch: DC-snellader 10,8

Vergoeding voor het thuis opladen  

Wanneer u een elektrische bedrijfswagen bezit, zal de vennootschap of werkgever deels of volledig instaan voor de kosten van de wagen, dus ook voor de brandstof. Wanneer u uw elektrische auto oplaadt via het stopcontact is het onmogelijk om het stroomverbruik te monitoren, met een laadpaal is dit wel mogelijk. Daarom is het aangewezen om een laadpaal te installeren. Zo kan de kost van de verbruikte elektriciteit in kaart gebracht worden en kan deze vergoed worden door de vennootschap of werkgever. Pluginvest kan dit via het online platform maandelijks automatisch voor u afhandelen.   Hebt u nog vragen of bent u geïnteresseerd in een laadpaal bij u thuis of op het werk, dan kan u altijd contact  opnemen met Pluginvest voor vrijblijvend advies.  

Andere merken thuis opladen?  

Zit u nog met vragen over de laadmogelijkheden en laadsnelheden van specifieke elektrische en plug-in hybride modellen, lees dan zeker volgende artikels!  

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.