Nieuwe fiscale regels voor laadpalen vanaf september

Sinds 1 september 2024 kunnen bedrijven niet langer profiteren van de verhoogde kostenaftrek van 150% voor semi-publieke laadpalen. Deze regeling, die ervoor zowel de aanschaf van laadinfrastructuur als de bijkomende kosten zoals installatie dekte, is teruggebracht naar de standaardaftrek van 100%. Vanaf 2030 zal de kostenaftrek verder worden verlaagd naar 75%.

Voor kmo’s en zelfstandigen die een laadstation willen aanschaffen, is er naast de kostenaftrek ook nog een investeringsaftrek beschikbaar. Sinds 1 september 2024 bedraagt deze investeringsaftrek 8%, wat kan helpen om de investeringskosten te verlichten.

Voorwaarden fiscaal voordeel voor zakelijke laadpalen

Om in aanmerking te komen voor de belastingsaftrek van 100% voor bedrijfslaadpalen moeten bedrijven voldoen aan enkele belangrijke voorwaarden:

  • Nieuw en slim: de laadpaal moet nieuw zijn en voorzien van slimme functies. Dit betekent dat het laadstation de laadtijd en het laadvermogen kan sturen. Dit helpt ook om het laadproces zo energie-efficiënt mogelijk te maken.

  • Publiek toegankelijk: de laadpaal moet in principe toegankelijk zijn voor het publiek, maar je kan dit beperken tot bepaalde uren, bijvoorbeeld de openingsuren van je bedrijf. Dit vergroot de maatschappelijke meerwaarde van de installatie.

  • Afschrijving op lange termijn: de laadinfrastructuur moet over een periode van minimaal vijf jaar worden afgeschreven.

Geen fiscaal voordeel meer voor particulieren

Sinds 1 september 2024 is het fiscale voordeel voor particulieren die thuis een laadstation voor elektrische auto's installeren, volledig vervallen. Wie voor deze datum een laadpaal heeft laten plaatsen, kan nog wel aanspraak maken op de belastingvermindering van 15%.

Deze belastingvermindering was beperkt tot €1.750 per laadpaal en vereiste dat de laadpaal voldeed aan specifieke voorwaarden. Zo moest de laadpaal groene stroom gebruiken, via een groenestroomcontract of door middel van eigen hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen. Bovendien moest het laadstation "intelligent" of “slim” zijn en verbonden met een energiebeheersysteem.

Hervorming investeringsaftrek vanaf 2025

Vanaf 2025 worden de regels voor de investeringsaftrek verder hervormd, met een sterke nadruk op groene investeringen. Voor kmo's en zelfstandigen wordt de gewone investeringsaftrek verhoogd van 8% naar 10%. Dit biedt bedrijven een lichte verhoging om te investeren in hun bedrijfsvoering.

Daarnaast is er een nieuwe thematische investeringsaftrek van 40% geïntroduceerd, speciaal gericht op groene investeringen. Hoewel het nog niet officieel bevestigd is, wordt verwacht dat laadpalen onder deze categorie zullen vallen, gezien hun bijdrage aan de vergroening van het wagenpark en duurzame mobiliteit.

Voor bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, biedt deze hervorming extra stimulansen om te investeren in groene technologieën, zoals laadpalen en andere milieuvriendelijke infrastructuur.


Hoewel de fiscale voordelen voor laadpalen teruggeschroefd worden, zijn er nog steeds manieren om financieel voordeel te behalen met investeringen in laadinfrastructuur. Bedrijven die hier slim mee om willen gaan, doen er goed aan om nu actie te ondernemen en gebruik te maken van de huidige belastingvoordelen. Ons advies: start de elektrische transitie vandaag nog!






Pluginsights

Kom hier alles te weten over de EV-Sector en vergaar nieuwe inzichten in de transitie naar eMobility.

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.