Laadpaal met vaste of losse kabel: wat is de beste keuze?

Bij het installeren van een laadstation voor je elektrische auto is de keuze tussen een vaste of een losse laadkabel een belangrijke overweging. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen, en de juiste keuze hangt af van jouw specifieke behoeften en voorkeuren. In dit artikel bespreken we de verschillen tussen vaste en losse laadkabels en geven we je tips om te bepalen welke optie het beste bij jou past.

Wat is een laadstation met vaste laadkabel?

Een vaste laadkabel is, zoals de naam al aangeeft, permanent verbonden met het laadstation. Wanneer je een EV oplaadt, hoef je alleen de kabel te pakken en aan je auto te koppelen. Dit betekent dat je niet apart een laadkabel hoeft mee te nemen elke keer dat je je auto wilt opladen. Dit is handig voor laadstations thuis, zo kan je vlot je EV dagelijks opladen.


✅ Voordelen:

  • Gebruiksgemak: de kabel is altijd klaar voor gebruik. Je hoeft niet elke keer de kabel uit je kofferbak te halen.

  • Snellere opstart: omdat de kabel al is aangesloten op het laadstation, kun je je auto sneller aansluiten en beginnen met opladen.

  • Vaste opbergplek: de kabel hangt netjes aan het laadstation, wat zorgt voor een opgeruimde uitstraling.

  • Diefstalpreventie: de laadkabel is moeilijker te stelen als deze permanent vast zit in het laadstation. Dit is handig als jouw laadstation bv. op een oprit staat.

❌ Nadelen:

  • Beperkte flexibiliteit; je kunt de kabel niet gebruiken bij andere laadstations die geen eigen kabel hebben.

  • Onderhoud en slijtage: de kabel is constant blootgesteld aan de elementen, wat kan leiden tot slijtage of beschadiging.

Wat is een losse laadkabel?

Een losse laadkabel is een aparte kabel die je in het laadstation en je EV moet pluggen. Deze kabel neem je meestal mee in de kofferbak van je elektrische auto, zodat je hem bij de hand hebt wanneer dat nodig is. Deze laadstation zie je vaak in het openbaar of op bedrijfsparkings. Ze zijn beter geschikt voor plaatsen waar veel verschillende mensen doorheen de dag hun EV moeten opladen.


✅Voordelen:

  • Flexibiliteit: je kunt dezelfde kabel gebruiken bij verschillende laadstations, zowel thuis als onderweg.

  • Onderhoudsgemak: Omdat je de kabel na gebruik kunt opbergen, is hij minder blootgesteld aan weersinvloeden, wat de levensduur kan verlengen.

❌ Nadelen:

  • Minder gebruiksgemak: je moet de kabel telkens aansluiten en opbergen, wat extra handelingen met zich meebrengt.

  • Opbergruimte: e moet ervoor zorgen dat er voldoende ruimte in je auto is om de kabel op te bergen.

Hoe kies je de beste laadkabel?

Nu je de voor- en nadelen van beide opties kent, is het tijd om te bepalen welke het beste bij jouw behoeften past. Hier zijn enkele overwegingen die je kunt maken:

  • Als je gemak boven alles waardeert en vooral thuis oplaadt, dan is een vaste kabel de beste keuze.

  • Als je regelmatig onderweg bent en verschillende laadstations gebruikt, bied een losse kabel meer flexibiliteit.

  • Ook als je een grote parking hebt waar meerdere mensen de laadstations kunnen gebruiken, is het een goeie keuze om voor een laadstation met losse kabel te kiezen.

  • Wil je aan je budget denken? Een laadstation met een vaste kabel is meestal iets duurder.


Er is geen 'one-size-fits-all' antwoord als het gaat om het kiezen tussen een vaste of losse laadkabel voor je laadstation. Het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeuren, levensstijl, en hoe je je EV gebruikt. Door de voor- en nadelen van beide opties zorgvuldig af te wegen, kun je een weloverwogen beslissing maken die het beste bij jouw situatie past.