1-fase of 3-fase opladen: wat is het verschil?

Het type laadpaal dat je thuis of bij je bedrijf kan plaatsen hangt af van het stroomnet dat is aangesloten op het gebouw. In België kan dit 1-fase of 3-fase zijn. Maar wat houdt dat nu precies in, en wat zijn de voor-en nadelen van beide? In dit blogartikel bespreken we alles wat je moet weten over 1-fase en 3-fase opladen van elektrische auto's.

Wat is het verschil tussen 1 en 3-fase?

Technieker die aan laadpaal werkt


Om het verschil tussen 1-fase en 3-fase laden te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe een stroomnetwerk werkt. Er zijn twee types stroomnetwerken:

  • Enkelvoudig netwerk (1-fase): Dit is het meest voorkomende type netwerk in oudere woningen. Er loopt een kabel met twee draden, genaamd de nuldraad, naar de meterkast en een fasedraad die 230 volt wisselstroom levert.

  • Driefasennetwerk (3-fase): Dit type netwerk wordt vaker gebruikt in bedrijven en nieuwbouw. Omdat deze gebouwen een hoger stroomverbruik hebben. Hier wordt gebruik gemaakt van vier draden: een nuldraad en 3-fase draden. Het levert 400 Volt wisselstroom (AC).

1-fase laden

Bij 1-fase laden wordt de elektrische auto opgeladen met één stroom uit de 230 Volt AC-aansluiting. Dit is de eenvoudigste en voordelige manier van laden, en is dan ook geschikt voor de meeste elektrische auto's. Het laadvermogen is beperkt tot maximaal 7,4 kW, wat betekent dat het langer duurt om de batterij volledig op te laden.

3-fase laden

Met 3-fase laden kan de elektrische auto opgeladen worden met drie stromen uit de 400 Volt AC-aansluiting. Dit zorgt voor een veel hoger laadvermogen, tot wel 22 kW. Hierdoor wordt de batterij sneller opgeladen. 3-fase laden is duurder dan 1-fase laden, en vereist ook een speciale 3-fase aansluiting en laadpaal.

Waarom bestaat 2-fase laden niet?

Een 2-fasige aansluiting bestaat in sommige woningen, maar dit is niet interessant voor het opladen van je elektrische auto. Als je toch een 2-fasige aansluiting hebt, kun je deze gewoon gebruiken als 1-fase om je laadpaal aan te sluiten.

Welke netwerkaansluiting heb ik?

In de meterkast hangt een elektriciteitsmeter waarop je kan aflezen welk type stroomnetwerk je hebt.

  • Staat er 220 V of 230 V? Dan is het een 1-fase aansluiting.

  • Staat er 3 x 220/230 V of 380/400 V? Dan is het een 3-fase aansluiting

3-fase stroomnetwerk

Foto: VREG.be

Stroomnet verzwaren

Als je een EV hebt die 3-fase opladen aankan, maar je hebt thuis slechts een 1-fasige aansluiting, dan heb je twee opties:

  • 1-fasig opladen: je kan de elektrische auto opladen aan 1-fasig. Dit zal goedkoper maar ook trager zijn. Als jij je auto niet vaak gebruikt of geen lange afstanden moet doen, dan is dit een prima optie.

  • Verzwaren naar 3-fasig: als jij vaak en snel wilt opladen, dan is het beter om je netwerk te verzwaren naar 3-fase. Dit kun je aanvragen bij je netbeheerder bv. Fluvius. Dit zal je ongeveer €300 kosten.

Voor- en nadelen

1-fasig opladen

  Goedkoop in aanschaf, eenvoudige installatie, geschikt voor meeste elektrische auto's

  Lager laadvermogen, langere laadtijden


3-fasig opladen

 Hoger laadvermogen, kortere laadtijd, future-proof voor nieuwe EV's

 Duurder in aanschaf, complexere installatie, vereist een verzwaring in sommige gevallen

    

Welke methode is het beste?

De beste methode voor jou hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • Je elektrische auto: oudere modellen van EV's ondersteunen meestal geen 3-fase opladen. De nieuwste modellen, met grote batterijen, wél. Als je EV 3- fase kan laden, is het beter om hiervoor te kiezen. Zo ben je zeker van een gehele future-proof laadinstallatie die snel laadt en lang meegaat.

  • Je specifieke behoeften: hoe vaak en hoe lang rijd je per dag? Als je veel lange ritten maakt voor bijvoorbeeld je werk, is 3-fase laden een stuk handiger omdat je hiermee sneller kan opladen

  • Je budget: 3-fase laden is duurder dan 1-fase laden. Maar een 3-fase laadstation is een goede investering voor de toekomst.


Geschikte laadstations

Deze performante laadstations zijn geschikt om zowel 1-fase als 3-fase te laden:

Alfen Single Eve Pro

Alfen Eve Single Pro

De Eve Single Pro-line is een slimme laadoplossing en is optimaal geschikt voor particuliere en semi-openbare locaties.

Zaptec Pro


Zaptec Pro

De Zaptec Pro is een slim en efficiënt laadtoestel voor grote parkings van residenties, bedrijven of nieuwbouwprojecten.


Zaptec GO


Zaptec GO

Dé oplossing om comfortabel thuis je auto op te laden. Met dit compact laadstation laad je in no-time je EV op!

1-fase laden is een prima optie voor de meeste elektrische auto's met een kleine batterij en een beperkte laadbehoefte. 3-fase laden is daarentegen een stuk sneller en toekomstbestendiger, maar ook een stuk duurder. Het is belangrijk om een keuze te maken op basis van jouw eigen behoeften en budget.

Weet je toch nog niet zeker of je 1-fase of 3-fase nodig hebt? Vraag gratis advies aan een van onze laadexperts via dit formulier.