Tesla Model Y thuis opladen

Tesla Model Y thuis opladen

In 2021 wordt de Tesla Model Y verwacht in België. Deze volledig elektrische wagen is de cross-overvariant van de Tesla Model 3. De Tesla Model Y zal beschikbaar zijn in twee versies, de ‘Long Range’ versie en de ‘Performance’ versie. De Performance versie zal beschikken over een hogere topsnelheid namelijk, 241 km/u tegenover 217 km/u. Ook zal de Performance versie sneller optrekken. De performance versie trekt op van 0 naar 100 km/u in 3,7 seconden, de Long Range versie zal hier 5,1 seconden over doen.  Bent u benieuwd naar de laadmogelijkheden en laadtijden van de verschillende versies? Lees dan zeker dit artikel.


Vermogen van de batterij

Beide uitvoeringen van de Tesla Model Y beschikken over een batterijcapaciteit van 75 kWh, hiervan is 72,5 kWh bruikbaar. Dit vertaalt zich, voor de Long Range versie in een theoretisch rijbereik van 505 kilometer (WLTP). De Performance versie zal beschikken over een theoretisch rijbereik van 480 kilometer (WLTP). Het werkelijke rijbereik van de wagen zal echter lager liggen omwille van weersomstandigheden, de rijstijl en tal van andere factoren.


Hoelang duurt het om de batterij van een Tesla Model Y op te laden?

De traagste manier om de Tesla Model Y op te laden is via het stopcontact. Op deze manier zal het meer dan 31 uur duren tot de wagen volledig is opgeladen. Daarom is het aangeraden om een laadpaal bij u thuis of op het werk te installeren om de Tesla Model Y sneller op te laden. Het maximale laadvermogen bij een gewone laadpaal ligt op 11kW. Gebruikt u een laadpaal met een vermogen van 11kW, dan zal de Tesla Model Y opgeladen zijn in ongeveer 7 uur. Wanneer u een laadpaal met een vermogen van 11kW of meer gebruikt moet u wel beschikken over een 3-fasige aansluiting. Is het niet mogelijk om 3-fasig aan te sluiten, dan moet u kiezen voor een laadpaal met een 1-fasige aansluiting, of een 3-fasige laadpaal (voorlopig) 1-fasig aansluiten. Via een laadpaal met 1-fasige aansluiting zal de Tesla Model Y ongeveer 10 uur nodig hebben om volledig op te laden. Merk hier wel op dat de Tesla Model Y een rijbereik heeft van +/- 490 kilometer (gemiddeld voor beide versies). U hoeft de wagen dus niet volledig op te laden om uw dagelijkse verplaatsingen te doen.


Gaat het laden via een gewone laadpaal niet snel genoeg? Dan kan u altijd kiezen om de omvormer van de auto te passeren door via een DC-snellader rechtstreeks gelijkspanning aan de batterijen te leveren. De Tesla model Y kan zo tot 250 kW per uur opladen. Op die manier kan de Tesla Model Y opladen in ongeveer 20 minuten. Merk hier wel op dat DC-snelladers de batterij tot maximaal 80% opladen, dit om oververhitting van de batterij te vermijden.


Hoe opladen?

De Tesla Model Y werkt met de Europese standaard-aansluiting type 2. Wanneer u de Tesla Model Y wil opladen via een laadpaal heeft u zo’n stekker nodig. Om de wagen aan te sluiten aan een snel-laadpaal wordt een CCS-aansluiting gebruikt.


De aansluiting om op te laden bevindt zich achteraan aan de linkerkant van de wagen. Wanneer u een laadstation thuis of op het werk wil installeren is het belangrijk om daar rekening mee te houden.


Ons advies

Pluginvest raadt voor de Tesla Model Y aan om zowel thuis als op het werk een 22kW laadstation te plaatsen. Hoewel de Tesla Model Y oplaadt aan maximaal 11kW is het interessant om al zo’n laadpaal aan te kopen. De meerprijs is verwaarloosbaar en u bezit reeds het krachtigste AC laadstation. Om zo’n laadstation ten volle te benutten, moet u wel beschikken over een 3-fasige aansluiting in uw elektriciteitskast. Het is niet in alle woningen mogelijk om 3-fasen aan te sluiten. Wanneer dit niet mogelijk is zal u moeten opteren voor een laadstation met een 1-fasige aansluiting, of een 3-fasig laadstation (voorlopig) 1-fasig aansluiten. Dit zal de laadtijd uiteraard verlengen.

Een andere oplossing is het plaatsen van een DC-snellader. Hiervan zijn zowel compacte wand- of paaltoestellen van 15kW of 30kW als grote toestellen met een vermogen tot 350kW mogelijk. De Tesla Model Y zal echter nooit meer dan 250kW per uur opladen. Doorgaans zijn de DC-snelladers een pak duurder en wordt er meestal gekozen voor een gewone (AC) laadpaal.

Wanneer u ook geïnteresseerd bent om onderweg op te laden raadt Pluginvest aan om een laadpas aan te schaffen voor publieke laadpalen. De laadpas die Pluginvest aanbiedt kan gebruikt worden in meer dan 150.000 publieke laadstations doorheen Europa. Daarboven kan u ook gebruik maken van de publieke snel-laadpalen wanneer u ze nodig heeft.

Hebt u nog vragen of bent u geïnteresseerd in een laadpaal bij u thuis of op het werk, dan kan u altijd contact opnemen met Pluginvest voor vrijblijvend advies.

Twijfelt u nog over het type wagen dat u wil aanschaffen? Ontdek hier de oplaadmogelijkheden van andere populaire elektrische en plug-in hybride wagens:


Volledig elektrische modellen

Plug-in hybride modellen

Tesla Model S

Mercedes GLC 300e 

Tesla Model X 

Mercedes GLE 350de 

Tesla Model Y 

BMW X5 45e 

Tesla Model 3

Ford Kuga 

Volvo XC40 P8 Recharge 

 

Renault ZOE 

 

Jaguar I-Pace

 

Volkswagen e-Golf 

 

Nissan Leaf

 

Hyundai Kona Electric 

 

BMW i3 

 

Audi e-tron 

 

Polestar 2 

 

Ford Mach-E

 

Volkswagen ID.3 1ST 

 

Volkswagen ID.4 1ST 

 

Aiways U5 (tijdelijk onbeschikbaar)