Hoe ziet de toekomst van elektrische mobiliteit eruit?

Elektrische auto's zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld, maar wist je dat de geschiedenis van deze 'moderne' voertuigen teruggaat naar 1888? In dit artikel duiken we in het ontstaan van de elektrische auto en maken we een sprong naar de huidige situatie in België en de toekomst van elektrisch rijden. Ook bespreken we de uitdagingen die gepaard gaan met de groeiende vraag naar elektrisch laden en de oplossingen die al in ontwikkeling zijn. 

Het ontstaan van de elektrische auto

De geschiedenis van de elektrische auto begon in 1888 toen de Duitser Andreas Flocken de eerste elektrische auto genaamd 'Flocken Elektrowagen' bouwde. Tegen het jaar 1900 waren er relatief veel auto's die op elektriciteit reden en 1912 was het topjaar met een verkoop van 4000 elektrische auto's. Echter, tegen het einde van de 19de eeuw was de brandstofmotor steeds beter aan het worden en was er een economische crisis waardoor de batterijen van de elektrische motor te duur werden voor fabrikanten.  Om de vraag bij te houden en de kosten laag te houden, was het gunstiger om een benzine motor te gebruiken. 

Heropleving van de elektrische auto

 In België werd op 1 maart 2023, de 100.000ste elektrische auto ingeschreven!  Er zouden naar schatting tegen 2025 ongeveer 125.000 EV's rondrijden op de Belgische wegen. Ook de laadinfrastructuur is de voorbije jaren hard vooruit gegaan, momenteel zijn er meer dan 24.000 (semi)-openbare laadpunten in België. De Vlaamse regering wil dat de laadpunten in de volgende 5 jaar met meer dan 45% stijgen.

Innovatie van elektrische auto's gaat nog steeds door en er zijn continu nieuwe technologieën in ontwikkeling, zoals vehicle-to-grid.  Hierbij worden bidirectionele laadpalen gebruikt waarmee de batterij van de elektrische auto kan dienen om een gebouw of andere elektrische toestellen van energie te voorzien. Ook hebben alle EV's een optie genaamd 'slim laden', die trouwens ook in je smartphone en laptop zit. Met deze optie weet de batterij vanzelf wanneer hij moeten stoppen met laden; de kans op oververhitting wordt kleiner en de levensduur van de batterij wordt langer. 

Ook de overheid speelt een belangrijke rol in de transitie naar eMobility. Zo heeft de Europese Unie besloten om de verkoop van brandstofauto's vanaf 2035 te verbieden. Daarnaast worden er steeds meer lage-emissiezones in drukke steden ingevoerd en zijn er een tal van fiscale voordelen voor de aankoop van elektrische wagens en laadpalen. Ook de afbouw van fiscale voordelen voor bedrijfswagens op fossiele brandstof speelt een erg grote rol. In 2035 zal er in de EU tenslotte ook een volledige ban op de verkoop van fossiele brandstofwagens in werking treden. Hierdoor wordt het future-proof maken van het wagenpark van bedrijven een interessante investering. 

Kan België de transitie naar eMobility aan?

Jenny Ueberberg

Unsplash; Jenny Ueberberg

Een belangrijke vraag is of het energienet de overgang naar elektrische auto's aan kan. Fluvius laat weten dat de capaciteit van het Vlaamse net is sterk genoeg om tegen 2030 +- 1 miljoen elektrische auto's op te laden (bron: HLN). Maar wat belangrijk is om in het achterhoofd te houden, is dat het niet gaat om de hoeveelheid energie die nodig is maar om hoe we die energie op een slimme manier kunnen verdelen. Fluvius is momenteel al bezig met investeringsplannen om de capaciteit van het net te verhogen.

Wat zo handig is aan elektrische voertuigen is dat ze constant in communicatie staan met laadstations en leveranciers van energie. Dit brengt veel voordeel mee voor het opvolgen van netbalancering en natuurlijk zal het niet zo zijn dat iedereen zijn EV op hetzelfde moment oplaadt waardoor het gebruik vanzelf verdeeld wordt over het net. 

De investeringen in groene energie zoals wind- en zonne-energie, moeten er ook in de toekomst voor zorgen dat er genoeg energie is om EV's te voorzien van voldoende elektriciteit. We maakten een kleine berekening om te laten zien hoeveel stroom er nodig zou zijn om België volledig elektrisch te laten rijden. 

Momenteel rijden er 6 miljoen personenwagens op de baan, waarmee de Belg gemiddeld 15.000 km per jaar rijdt. Dit komt uit op een rijtotaal van 92 miljard kilometer per jaar. Als we de personenwagens allemaal vervangen door een Tesla Model 3, die een verbruik heeft van 15 kWh per 100 kilometer, dan komen we aan een 14 miljard kWh dat op één jaar tijd wordt verbruikt. 

Met 2000 windmolens (1 windmolen verwekt ongeveer 6,5 miljoen kWh per jaar) kunnen we dus genoeg stroom voorzien voor alle personenwagens in België. Zeker als we rekening houden met het feit dat een EV gemiddeld per dag maar 1 à 2 uur wordt opgeladen. Andere energiebronnen zoals zonne-energie en kerncentrales zorgen ervoor dat de kans dat we niet genoeg stroomcapaciteit hebben om elektrische auto's op te laden zeer klein is. Met de juiste investeringen en uitbreidingen van groene energie is de toekomst van eMobility verzekerd!


Uit onze berekenin­gen blijkt dat het Vlaamse distribu­tie­net­werk één miljoen elektri­sche wagens tegen 2030 aankan.

Bjorn Verdoodt • Fluvius


Kortom, de elektrische wagen bestaat al lang maar is sinds kort een echte transformatie aan het ondergaan. De EV's van de toekomst zullen betere en zuinigere batterijen hebben. Ook de infrastructuur voor het opladen en onderhouden zal verbeteren. Hiermee kunnen de overheid en bedrijven een grote stap vooruitzetten door hun wagenpark te elektrificeren. De transitie naar eMobility gebeurt snel, maar er is geen reden voor paniek! Er gebeuren continu nieuwe innovaties op vlak van energiebeheer en de zuinigheid van elektrische voertuigen zal ook alleen maar verbeteren in de toekomst.  


Bronnen: Fluvius, Statbel, gaslicht.com





Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.