De verplichting van laadpalen op parkings vanaf 2025: alles wat je moet weten

Vanaf 1 januari 2025 geldt dat de installatie van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen verplicht is op bepaalde parkeerterreinen. Deze maatregel is ingevoerd om de overgang naar emissievrij transport te versnellen en vloeit voort uit de Europese richtlijn betreffende de energieprestatie van gebouwen.

Deze regelgeving sluit aan op de eerdere verplichtingen die sinds 2021 van kracht zijn. In dat jaar werden er voor het eerst regels opgelegd voor de installatie van laadpunten en - infrastructuur bij nieuwbouwprojecten en ingrijpende renovaties. Voor meer informatie over deze verplichtingen kun je ons artikel lezen hier.

Regelgeving in Vlaanderen

Laadpunt = fysiek laadtoestel waaraan een elektrisch voertuig kan opladen

Laadinfrastructuur= infrastructuur voor leidingen (of op zijn minst goten voor elektrische kabels)om de installatie van laadpunten in de toekomst  mogelijk te maken.

Woongebouwen

  • Nieuwbouwprojecten met een parking van minstens 2 plaatsen moeten laadinfrastructuur voorzien voor elke parkeerplaats.

  • Renovatieprojecten met meer dan 10 parkeerplaatsen zijn verplicht voor elke parkeerplek laadinfrastructuur te voorzien. Dit geldt alleen als het gaat om een ingrijpende renovatie. Dit betekent een renovatie waarbij meer dan 25% van de oppervlakte van de bouwschil een renovatie ondergaat.

  • Bestaande woongebouwen hebben geen verplichtingen om laadinfrastructuur te voorzien. Maar de toekomst van auto's is elektrisch! Dus is het slim om na te denken over de investering in een laadpaal bij jou thuis of in de parking van jouw residentie.

Niet-woongebouwen (kantoren, winkels, ...)

    • Nieuwbouw en renovatie: In parkings vanaf 10 parkeerplaatsen moeten minstens twee laadpunten aanwezig zijn in niet-residentiële gebouwen. Daarnaast moet ook minstens één op vier parkeerplaatsen voorzien zijn van laadinfrastructuur voor elektrische wagens.

    • Bestaande gebouwen: Alle bestaande gebouwen met meer dan 20 parkeerplaatsen moeten minstens 2 laadpunten hebben.

Technische eisen voor laadinfrastructuur

De wetgeving vereist dat de laadpunten aan specifieke technische voorwaarden voldoen:

  • Vermogen: De laadpunten moeten een vermogen kunnen leveren dat hoger ligt dan dat van een stopcontact, namelijk minstens 3,7 kW (16 A). Dit zorgt ervoor dat voertuigen op een efficiënte manier kunnen worden opgeladen, of het nu gaat om dagelijks gebruik of snellere laadsessies.

  • Type connectoren: De laadpunten moeten zijn uitgerust met ten minste een van de volgende connectoren. Type 2 voor wisselstroom (AC) of Combo 2 voor gelijkstroom (DC)

AC vs. DC laadstation

Controles en boetes

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) is verantwoordelijk voor de controle op de naleving van deze regelgeving. Bij het gebrek aan laadinfrastructuur kunnen boetes worden opgelegd:

  • 2000 euro per ontbrekend oplaadpunt.
  • 1000 euro per parkeerplaats zonder verplichte voorbereidende infrastructuur voor toekomstige laadpunten.

Meer info over de regelgeving in Vlaanderen vind je hier.

Regelgeving in Brussel

Woongebouwen

Vanaf 1 januari 2025 is het verplicht om een laadpunt te installeren op de parkeerplaats wanneer de bewoner een elektrische auto bezit en aangeeft dat ze een laadpaal wensen.

Het is dus niet verplicht om een laadpunt te plaatsen bij een privéwoning zonder elektrische auto. Deze wetgeving geldt specifiek voor woongebouwen, zoals appartementen met een gedeelde parkeerruimte.

Niet-woongebouwen

Bestaande gebouwen
  • Parkings van kantoren: Vanaf 1 januari 2025 moet minstens 10% van het aantal parkeerplaatsen voorzien zijn van laadpunten, met een minimum van twee laadpunten.

  • Openbare parking en handelszaken: Vanaf 1 januari 2025 moet minstens 5% van het aantal parkeerplaatsen voorzien zijn van laadinfrastructuur.

Nieuwbouwprojecten

Nieuwe gebouwen moeten vanaf hun oplevering voldoen aan de strengere criteria die tegen 2035 van kracht zullen zijn. Deze eisen zijn strenger dan de regelgeving voor 2025. Meer informatie over deze quota kun je vinden via de volgende link: hier.

Regelgeving in Wallonië

Woongebouwen

Voor nieuwe woongebouwen of grote renovaties van woongebouwen met meer dan 10 parkeerplaatsen, moeten alle parkeerplaatsen worden voorbereid om in de toekomst laadpunten te kunnen installeren. Er is geen directe verplichting om laadpunten te installeren, maar de infrastructuur moet aanwezig zijn om het later gemakkelijk te maken.

Niet-woongebouwen

Voor parkeerterreinen met meer dan 20 plaatsen moet minimaal één laadpunt worden geïnstalleerd. Daarnaast moet er infrastructuur worden aangelegd voor minstens 20% van de parkeerplaatsen om later eenvoudig extra laadpunten te kunnen plaatsen.

Meer info vind je hier.

Wat betekent dit voor bedrijven?

Bedrijven met grote parkeerterreinen, zoals winkelcentra en kantoorgebouwen, zullen maatregelen moeten nemen om aan de nieuwe regels te voldoen. Dit betekent dat er uiterlijk tegen 2025 aan de regelgeving moet worden voldoen. Het is niet alleen een manier om boetes te vermijden, maar ook om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar oplaadmogelijkheden voor elektrische voertuigen.

Door nu al voorbereidende stappen te zetten, kunnen bedrijven bovendien hun duurzame imago versterken en inspelen op de toenemende populariteit van elektrisch rijden. Het installeren van laadpunten biedt niet alleen voordelen voor klanten en werknemers die elektrisch rijden, maar draagt ook bij aan het halen van klimaatdoelstellingen.

Hoe voorzie ik mijn gebouw van laadinfrastructuur?

Pluginvest begeleidt je graag in de transitie naar een parking met laadinfrastructuur.

Wij bieden een totaalontzorging op vlak van laadoplossingen aan die je bijstaat in elke stap van de switch naar elektrische mobiliteit. Zo zal bij Pluginvest de plaatsing steeds gebeuren door gecertificeerde installateurs, alsook het onderhoud en de technische ondersteuning. Ook zorgen we voor een onafhankelijke keuring, zodat je je wagen met een gerust hart kunt opladen.

Wil je meer weten over de installatie en het beheer van laadstations op jouw parking? Download dan onze gratis Park 'n Charge gids. Deze gids is speciaal ontwikkeld voor facility en building managers en biedt een uitgebreide handleiding over hoe je laadstations kunt implementeren, inclusief de technische vereisten, wettelijke verplichtingen en slimme laadoplossingen.