Je hebt de knoop doorgehakt: een elektrische auto! Gefeliciteerd! Maar nu komt de volgende vraag: welke laadpaal past het beste bij je nieuwe EV? Met zoveel verschillende opties kan het lastig zijn om door de bomen het bos nog te zien. Geen zorgen, wij helpen je graag op weg! In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van een laadpaal en welke soorten er zijn.
Compatibiliteit tussen laadpalen en EV's
Hoewel de meeste elektrische auto's in Europa met een Type 2 stekker kunnen worden opgeladen, zijn er uitzonderingen. Het is daarom goed om altijd de specificaties van je auto en laadpaal te checken voordat je oplaadt.
Kan elke EV met dezelfde laadpaal worden opgeladen?
Niet elke elektrische auto kan met dezelfde stekker of laadpaal worden opgeladen. Om te controleren of een elektrische auto en laadpaal of stekker bij elkaar passen, kun je letten op de volgende zaken:
Type stekker: Kijk in de handleiding van je elektrische auto om te zien welk stekkertype jouw voertuig ondersteunt. In Europa wordt meestal een Type 2-stekker gebruikt voor AC-laden en een CCS (Combined Charging System) stekker voor snelladen (DC).
Laadvermogen: Controleer het maximale laadvermogen van zowel je elektrische auto als de laadpaal. Als je auto bijvoorbeeld een maximaal laadvermogen van 7,4 kW aankan, heeft het geen zin om een laadpaal te gebruiken die een hoger vermogen biedt.
Het is altijd verstandig om zowel de handleiding van je elektrische voertuig als de specificaties van de laadpaal te raadplegen voordat je gaat laden.
Verschillende soorten stekkers
Niet alle elektrische auto's laden op dezelfde manier. Ze verschillen in type stekker. De meest gebruikte stekkertypes in Europa zijn:
Type 1: Deze stekker was vroeger veelvoorkomend, maar wordt op nieuwe elektrische auto's steeds minder gebruikt.
Type 2: Dit is de standaard stekker voor AC-laden in Europa. De meeste elektrische auto's zijn hiermee compatibel.
CCS: Deze stekker combineert zowel AC- als DC-laden en is gemaakt voor snelladen.
CHAdeMO: Deze lader is vooral populair in Japan. Maar in Europa gebruik ook enkele oudere EV-modellen dit type zoals de Nissan Leaf.
Met een adapter kun je vaak verschillende stekkertypes gebruiken. Zo kan een elektrische auto met een Type 1-aansluiting vaak worden opgeladen met een Type 2-laadpaal door middel van een adapter. Het is echter belangrijk om te weten dat het gebruik van adapters de laadsnelheid kan beïnvloeden en niet altijd wordt aanbevolen.
Verschillende soorten vermogens
Laadpalen zijn beschikbaar in verschillende vermogens, doorgaans variërend van 3,7 kW tot 22 kW voor thuis- en bedrijfsgebruik, en zelfs hoger tot 350 kW voor snelladers.
Capaciteit van de ingebouwde lader van je voertuig:
De meeste elektrische wagens hebben een ingebouwde lader die bepaalt hoeveel vermogen ze kunnen opnemen. Zo kunnen bepaalde wagens slechts tot 7,4 kW aan wisselstroom (AC) laden, terwijl andere modellen tot 11 kW of zelfs 22 kW aankunnen. Het heeft dus weinig zin om een laadpaal met een hoger vermogen te installeren dan wat je wagen kan verwerken.
Beschikbare netaansluiting en stroomcapaciteit:
Thuisgebruikers moeten rekening houden met hun bestaande elektrische infrastructuur. Een 3,7 kW of 7,4 kW laadpaal werkt meestal prima op een standaard enkelfasige netaansluiting, maar als je kiest voor een laadpaal van 11 kW of 22 kW, heb je vaak een driefasige aansluiting nodig. Voor bedrijven kan dit nog complexer zijn, aangezien meerdere laadpalen tegelijk gebruikt worden en de netcapaciteit mogelijk moet worden vergroot.
Laadbehoeften:
Je laadgedrag hangt nauw samen met je dagelijkse rijpatronen. Rijd je korte afstanden en heb je de mogelijkheid om ’s nachts of tijdens de werkuren te laden? Dan kan een lagere capaciteit, zoals 7,4 kW, volstaan. Dit levert je in een nacht voldoende energie om een middelgrote batterij volledig op te laden. Als je echter regelmatig lange afstanden aflegt en snel wilt kunnen bijladen, bijvoorbeeld tijdens een lunchpauze, dan is een laadpaal met een hoger vermogen zoals 11 kW of 22 kW een betere optie.
1-fasig en 3-fasig opladen: wat is het?
Dit klinkt misschien technisch, maar het is eigenlijk simpel. Stel je voor dat je een emmer water wilt vullen. Met één dun straaltje duurt het langer om de emmer te vullen dan met een 3 dikke stralen. Dit is het verschil tussen enkelfasig en driefasig opladen.
Enkelfasig opladen
1-fase opladen is de meest voorkomende en traditionele manier van opladen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een elektriciteit die uit één enkele fase komt.
- Laadvermogen: 2,3 kW tot 7,4 kW, afhankelijk van de beschikbare stroomsterkte (10A tot 32A).
- Laadsnelheid: Langzamer in vergelijking met 3-fase opladen, wat betekent dat het langer duurt om een volledig opgeladen batterij te krijgen.
- Geschiktheid: Ideaal voor thuis en voor elektrische auto’s met kleinere batterijen
- Installatie: Vaak eenvoudig te installeren zonder de noodzaak voor grote aanpassingen aan de elektrische infrastructuur van je huis.
Driefasig opladen
3-fase opladen maakt gebruik van drie fasen om elektriciteit te leveren, wat zorgt voor en hoger laadvermogen en snellere laadtijden. Dit type opladen is vaak te vinden in bedrijfsomgevingen.
- Laadvermogen: 11 kW tot 22 kW, afhankelijk van de installatie en beschikbare stroomsterkte.
- Laadsnelheid: Veel sneller dan 1-fase opladen, waardoor voertuigen in een kortere tijd volledig kunnen worden opgeladen.
- Geschiktheid: Ideaal voor voertuigen met grotere batterijen of voor situaties waarin snelle laadtijden belangrijk zijn, zoals bedrijven.
- Installatie: Vereist mogelijk aanpassingen aan de elektrische infrastructuur van het gebouw, zoals een upgrade van de elektriciteitsmeter of -aansluiting.
Hoe kies je de juiste optie?
Het kiezen tussen 1-fase en 3-fase opladen hangt af van een paar factoren:
Batterijcapaciteit:
- 1- fase past bij elke elektrische of hybride wagen, maar vooral wagens met een kleine batterij zullen 1-fase moeten laden.
- 3-fasig opladen is het beste voor snelle laadsessies. Perfect voor als je een grote batterij hebt.
Dagelijks rijgedrag:
- Voor dagelijks gebruik is 1-fase voldoende. Hiermee zijn de meeste elektrische auto's in een nacht opgeladen.
- Als je vaak lange afstanden doet of niet veel tijd hebt om te opladen, is 3-fase sneller en handiger.
Niet alle huizen of gebouwen zijn direct geschikt voor 3-fase opladen; soms is een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig om dit mogelijk te maken. Neem contact op met je netbeheerder voor meer info.
Onze producten
Alfen Eve Single Pro
De Eve Single Pro is een slimme laadoplossing en is geschikt voor particuliere en semi-openbare locaties.
Zaptec Pro
De Zaptec Pro is een slim laadtoestel voor grote parkings van residenties, bedrijven of nieuwbouwprojecten.
Een laadpaal met of zonder diensten
Als je overweegt om een laadpaal aan te schaffen, is een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen of je een laadpaal met of zonder extra diensten wilt. Ze hebben beide voordelen, wij sommen ze voor je op.
Laadpaal zonder diensten
Een laadpaal zonder extra diensten kan aantrekkelijk zijn als je een beperkt budget hebt en simpelweg een plek nodig hebt om je elektrische auto op te laden. Deze optie kan vaak goedkoper zijn, en je hebt de volledige controle over de installatie en het gebruik.
Voordelen van een laadpaal zonder diensten:
- Kostenbesparing: Je betaalt alleen voor de laadpaal zelf en de installatie.
- Eenvoud: Minder complexiteit zonder maandelijkse servicekosten of abonnementen.
Laadpaal met diensten
Laadpalen met extra diensten bieden meer dan alleen het opladen van je voertuig. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud, monitoring, slimme laadopties en energiebeheer—allemaal handige voordelen die het gebruik nog makkelijker maken.
Pluginvest biedt een breed aanbod aan diensten:
- Smart charging: Met slimme laadtechnologie kun je het laadproces optimaliseren. Dit betekent dat je kunt profiteren van lagere energietarieven door te laden op daluren en het energiegebruik kunt beheren om je kosten te minimaliseren.
- Energiebeheer via online platform: Naast het technisch beheer van je laadpaal bij storingen of onderhoud, krijg je via dit platform ook steeds de laatste nieuwe software- updates en heb je controle over je laadsessies en laadpassen.
- Dynamic Load Balancing: Deze service zorgt ervoor dat het beschikbare vermogen optimaal wordt verdeeld over meerdere laadpunten, zonder dat je het elektriciteitsnet overbelast. Hierdoor kun je meerdere auto's tegelijkertijd efficiënt opladen.
Ontdek meer diensten
Bij het kiezen tussen een laadpaal met of zonder extra diensten is het goed om te kijken naar wat je nu én in de toekomst nodig hebt. Voor een eenvoudige thuisoplossing kan een laadpaal zonder extra's genoeg zijn. Maar als je als bedrijf of huiseigenaar slim wilt laden, energiekosten wilt verlagen of meerdere voertuigen wilt opladen, is een laadpaal met extra diensten een slimme investering. Wij raden aan om steeds voor een slimme oplossing te kiezen zodat je steeds gerust bent dat je een future-proof oplossing thuis of op kantoor hebt staan!
Pluginvest helpt je graag bij het vinden van de juiste laadoplossing. Of je nu kiest voor een eenvoudige laadpaal of een uitgebreide oplossing met smart charging en energiebeheer, wij zorgen ervoor dat jouw laadervaring snel en future-proof is.
Heb je vragen of wil je advies op maat? Neem contact met ons op!