Load balancing voor laadpalen uitgelegd: wat is het en hoe werkt het?

Wat is load balancing?

Load balancing zorgt ervoor dat je elektriciteitsnet niet overbelast wordt. Wanneer je meerdere laadpalen wil plaatsen op één plek bijvoorbeeld een parking of garage van een bedrijf, moet je bewust zijn van de belasting op het elektrische net. Een auto wordt meestal aan een relatief hoog vermogen opgeladen gedurende meerdere uren. Dus als meerdere wagens tegelijk worden opgeladen is overbelasting van het elektriciteitsnet een reële mogelijkheid.

Ook bij je thuis is kan dit voorvallen. Een duidelijk voorbeeld: Als je tegelijk de afwasmachine, de droogkast, het elektrisch fornuis en de friteuse gebruikt en dan nog eens je elektrische wagen oplaadt, kan de zekering springen omdat het elektrische net overbelast wordt. Om dit te voorkomen bij laadstations, maken we gebruik van load balancing.

Hoe werkt load balancing bij laadpalen?

Load balancing is eigenlijk een vorm van smart charging, waarbij het beschikbare vermogen gelijk wordt verdeeld over alle actieve laadpalen. Het houdt rekening met verschillende factoren, zoals de beschikbare elektriciteitscapaciteit, de laadsnelheid van aangesloten voertuigen en het energieverbruik op dat moment. Slimme algoritmen bepalen welke laadpaal op welk moment elektriciteit kan afnemen om ervoor te zorgen dat alle wagens voldoende opgeladen worden. Hierdoor wordt overbelasting voorkomen en wordt het energieverbruik geoptimaliseerd. Dit is vooral handig wanneer er vaak meerdere auto's tegelijk worden opgeladen of er een onregelmatig laadpatroon is.

In de illustratie hieronder zie je hoe de beschikbare stroom van 22 kW efficiënt wordt verdeeld over de verschillende elektrische voertuigen die aan het laden zijn. Het systeem evalueert automatisch in real-time hoeveel stroom naar welke auto moet worden gestuurd. 

Voorbeeld van load balancing bij een laadpaal

Voorbeeld van hoe load balancing de stroom verdeeld bij verschillende elektrische auto's


Is het nodig om load balancing te voorzien op een laadstation?

Of je load balancing nodig hebt voor je laadstation, hangt af van je situatie. Het wordt wel sterk aangeraden. Het is de beste manier om stroomuitval te voorkomen en je laadpaal klaar te maken voor de toekomst.

Met de invoering van de digitale meter, is het belangrijk om te voorkomen dat je auto op piekmomenten te veel stroom verbruikt, omdat dit je energierekening aanzienlijk kan verhogen. Veel woningen zijn niet uitgerust om meerdere zware stroomverbruikers tegelijk van stroom te voorzien. Load balancing helpt om stroomuitval door overbelasting van je zekering te voorkomen.

Wat zijn de voordelen van load balancing?

  • Minder kans op overbelasting van het elektriciteitsnet

  • Slim sturen van het vermogen

  • Eenvoudig om nieuwe laadpalen bij te plaatsen = future-proof

  • Kostenbesparing door de elektriciteit efficiënt te verdelen

Het verschil tussen static en dynamic load balancing

Static load balancing

Static load balancing is 'dom' omdat het met vaste laadsnelheden werkt. Ongeacht wat er gebeurt met het stroomnet, blijft het vermogen hetzelfde voor alle EV's. Dit betekent ook dat de laadpaal niet verbonden is met de meterkast, waardoor het dus niet het vermogen kan aflezen en automatisch sturen. Deze aanpak is mogelijk  met alle laadstations en zit meestal al ingebouwd in het toestel. 

✅ Voordelen:
  • eenvoudiger om te gebruiken

❌Nadelen:
  • kan niet aanpassen aan het veranderd vermogen

  • maakt niet efficiënter gebruik van de beschikbare stroom


Dynamic load balancing

Aan de andere kant is dynamic load balancing 'slim' omdat het het vermogen in real-time kan aanpassen aan het stroomnet. Het is perfect voor grotere laadnetwerken met een hoge vraag. Het veranderen van de laadsnelheden op basis van de beschikbare capaciteit helpt het laadproces te optimaliseren en energiekosten te verminderen.

✅Voordelen:
  • houdt rekening met factoren zoals batterijniveau van de auto, tijdstip van de dag en energieprijzen

  • altijd het meeste efficiënte gebruik van de beschikbare stroom

  • Real-time info over laadsessies via platform

❌Nadelen:
  • duurder

  • complexere technologie 

Opladen via zonnepanelen

Load balancing, met name dynamic load balancing, speelt een cruciale rol bij het maximaliseren van de voordelen van zonnepanelen voor het opladen van je elektrische auto (EV). In plaats van dat je dure netstroom gebruikt, helpt deze technologie je om je eigen, gratis zonne-energie te prioriteren voor het laden van je EV. Door load balancing in te stellen op je laadstation, gaat die zelf bepalen wanneer het gebruik moet maken van netstroom en wanneer het zonnepanelen gebruikt. Hiermee gebruik je groenere stroom om je elektrische auto op te laden en bespaar je geld.

Laadtoestellen die gebruik maken van load balancing

Alfen Single Eve laadstation

Alfen Eve Single Pro

De Eve Single Pro-line is een slimme laadoplossing en is optimaal geschikt voor particuliere en semi-openbare locaties.

Zaptec PRO


Zaptec Pro

De Zaptec Pro is een slim en efficiënt laadtoestel voor grote parkings van residenties, bedrijven of nieuwbouwprojecten.


Zaptec GO


Zaptec GO

De Zaptec GO is de ideale oplossing voor snel en makkelijk opladen bij je thuis.

Pluginsights

Kom hier alles te weten over de EV-Sector en vergaar nieuwe inzichten in de transitie naar eMobility.

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.