Huisvuilwagen op waterstof © Dries Luyten
Duurzame vuilniswagens
De introductie van deze duurzame vuilniswagens heeft een enorme impact op de uitstoot van het wagenpark van de Stad Antwerpen. Met het oog op de verplichte elektrificatie van het wagenpark tegen 2026 en de Europese doelstelling om klimaatneutraal te zijn tegen 2050 is dit een enorme stap vooruit wat betreft de uitstoot van de vloot van onze overheden. Vooral als je weet dat de doorsnee vuilniswagen maar liefst 65 liter diesel per 100km verbruikt!
Deze nieuwe duurzame vuilniswagens zijn elektrisch aangedreven. Hierbij wordt de elektriciteit in de vuilniswagen opgewekt door een brandstofcel op waterstof. Om de elektriciteit te bufferen is ook een batterij van 136 kW voorzien die 's nachts wordt opgeladen aan laadpalen van Pluginvest. 136 kW is maar liefst 2 keer zo veel als een doorsnee Tesla. Hiermee is het mogelijk om de operationaliteit en het bereik te maximaliseren. Daarnaast stoten deze vuilniswagens geen CO2 uit, alleen maar schadeloze waterdamp. Bovendien zijn ze ook erg stil. Als deze technologie in de toekomst op grote schaal kan worden uitgerold zullen we dus aanzienlijk minder luide vuilniswagens in het straatbeeld zien.
Deze soort duurzame vuilniswagens zullen met waterstof worden bijgetankt aan het tankstation op de Boomsesteenweg in Wilrijk, van onze partner DATS 24 waarvoor Pluginvest ook laadinfrastructuur voorziet.
Het REVIVE-project
De voorstelling van deze huisvuilwagens komt er op initiatief van het Europese REVIVE-project, waarbij er minstens 14 duurzame vuilniswagens in 7 Europese steden worden getest. Antwerpen kan dus met fierheid deze nieuwe technologie voorstellen als één van deze 7 pioniersteden. Het kadert dan ook in het breder geheel van het inzetten op duurzaamheid door de Stad Antwerpen.
Het “en-en” verhaal, niet het “of-of” verhaal
Een sterk onderbelicht aspect van de vergroening van de mobiliteit in zijn geheel is het “en-en” verhaal. We merken steeds vaker dat voorstanders van elektrische mobiliteit en voorstanders van aandrijving op waterstof zich niet kunnen verzoenen met elkaar. Dit is echter helemaal voor niets nodig, want om duurzame mobiliteit mogelijk te maken hebben we juist een mix nodig van deze verschillende soorten technologieën, zoals zo goed wordt geïllustreerd door de emissievrije vuilniswagens die de Stad Antwerpen voorstelt met het REVIVE-project.
Het gaat hier dus niet om welke technologie beter is dan de andere, maar over hoe we als maatschappij deze technologieën maximaal kunnen benutten om ervoor te zorgen dat de mobiliteitsoplossing eentje is die een nuluitstoot heeft. Daarvoor moeten we de handen in elkaar slaan en samen aan de mobiliteitstransitie werken!