EV- en Laadetiquette: Wat is het?


EV- en Laadetiquette


De enorme explosie aan interesse voor EV’s en alles wat daarmee gepaard gaat zorgt ervoor dat er een nood voor organisatie en afspraken is ontstaan. Dat zien we niet alleen op politiek vlak, maar ook op sociaal vlak. Zo kan iedere EV-bestuurder zijn steentje bijdragen aan een goede EV-etiquette.


Wat kan ik doen?

Opgeladen? Geef iemand anders dan de kans om op te laden.

Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om hun wagen op te laden, is het aangewezen om jouw wagen te verzetten als die volledig is opgeladen. Je weet nooit hoe dringend iemand anders moet opladen. Het getuigt bovendien niet van het meest sociale gedrag als men zijn wagen de hele dag volledig opgeladen aan een laadpaal laat staan, terwijl iemand anders met een lege batterij misschien wanhopig naar een laadpaal in de buurt zoekt. 

Hou er trouwens ook rekening mee dat het opladen vanaf 80% batterijpercentage een heel stuk trager gaat. Bovendien is dit ook niet gunstig voor de gezondheid van de batterij. Lees hier alles over wat je kan doen om de levensduur van je batterij te sparen. 

 

Parkeerplaatsen met een laadpaal dienen enkel om op te laden!

Zoals hierboven al eens vermeld is het niet fijn wanneer een parkeerplaats met laadpaal bezet is door iemand die de laadpaal niet gebruikt. Vermijd daarom parkeren op zulke laadplaatsen als je het laadpunt niet nodig hebt. Zo geef je iedereen de kans om op te laden wanneer nodig. Dit komt op zich neer op hetzelfde als wanneer iemand met een brandstofwagen geparkeerd staat op een EV-laadplaats, wat tevens ook stevig afgekeurd wordt. Parkeer je wagen dan ook niet aan een laadstation als je nog voldoende batterij hebt. 

 

Laat de stekker van andere EV’s insteken. Don’t pull the plug!

Dit wordt enorm afgekeurd en is in z’n minst hoffelijk. Je weet niet hoeveel de batterij-percentage van een andere wagen bedraagt dus het zou niet horen dat je de laadkabel zomaar uit een andere EV trekt. Je zou zelf toch ook niet willen dat iemand jouw laadkabel uittrekt vooraleer de wagen opgeladen is, net voor die belangrijke afspraak waarvoor je een afstandje moet rijden! 

Gelukkig is dit in de meeste gevallen niet meer mogelijk door de vergrendelingsmechanismes van de Type 2 laadkabels. Bij Type 1 laadkabels kan dit soms nog wel.

De enige moment dat dit acceptabel is, is wanneer de bestuurder een boodschap heeft achtergelaten waarop vermeld staat dat je de kabel mag uittrekken. Dit kan je eventueel ook aangeven met onze Pluginvest EV-Parkeerschijf, waarmee je aanduidt wanneer jouw EV volledig is opgeladen.

 

Draag zorg voor het materiaal en laat het laadstation achter op een manier zodat de volgende meteen kan laden. 

Het is natuurlijk altijd fijn als je bij een laadstation aankomt en die meteen klaar is voor gebruik, zonder dat je kabels van de grond hoeft te rapen of de stekkerkop dient schoon te maken. Daarom is het een kleine moeite om na jouw laadbeurt de laadkabels weer op te rollen, mooi aan het laadtoestel te hangen en de laadsessie correct af te sluiten.

Kabels die op de grond blijven liggen kunnen mogelijks beschadigd geraken op deze manier.

 

Druk nooit op de noodstop, tenzij er echt een noodgeval is!

Het laadstation zal dan offline gaan en een tijdje onbruikbaar zijn. Vervelend als je als volgende EV-bestuurder noodzakelijk moet opladen en het laadtoestel offline staat. 

 

Vuistregel: Communiceer met jouw mede-EV-bestuurders! 

Om jouw mede-EV-bestuurder beter in te lichten en om elkaar beter te begrijpen is het altijd aangewezen om jezelf communicatief open te stellen ten opzichte van andere EV-bestuurders. Een simpele post-it met een berichtje naar de andere bestuurders of een EV-Parkeerschijf zoals diegene die Pluginvest aanbiedt kan allemaal bijdragen tot een beter begrip en betere overeenstemming tussen EV-bestuurders.