De relatief nieuwe technologie van batterijen die een elektrische wagen aandrijven brengt natuurlijk ook enkele vraagstukken met zich mee. De levensduur van de batterij van een elektrische auto kan beïnvloed worden door de manier waarop ermee omgegaan wordt. Één van de meest bepalende factoren is het oplaadgedrag. De manier waarop een EV wordt opgeladen heeft op lange termijn een effect op de levensduur van de batterij. Kom hier alles te weten over hoe u de gezondheid van de EV-batterij kunt maximaliseren.
Wat drijft mijn EV juist aan?
De batterij die een EV aandrijft is dezelfde soort batterij als die in uw smartphone, namelijk een lithium-ion batterij. Zoals de batterij van een smartphone over een langere periode zal degraderen, gebeurt dit ook bij de batterij van een elektrische wagen. Hoewel deze degradatie gemiddeld maar enkele procenten per jaar bedraagt, kan u zelf bepaalde dingen ondernemen om dit effect tot een minimum te beperken.
Het eerste dat u moet weten is dat consequent van 0 naar 100% opladen voor alle lithium-ion batterijen relatief belastend is. Dit zorgt ervoor dat de levensduur van zo’n batterij sneller afneemt. Het is bovendien slecht voor de batterij om voor een langere periode stil te laten staan als die volledig opgeladen is. Zorg er dus voor dat als u uw batterij volledig oplaadt u ook snel weer met de wagen zult rijden, anders kan dit averechts werken voor de gezondheid van uw batterij. Anderzijds is het ook afgeraden om de batterij helemaal leeg te laten lopen en zo te laten staan gedurende een lange tijd. In ideale omstandigheden zou de batterij altijd voor 50% opgeladen moeten zijn om de langste levensduur te kunnen garanderen. Dit is echter niet realistisch haalbaar en is ook niet noodzakelijk om de levensduur aanzienlijk te verlengen.
Hoe laad ik het beste mijn EV op?
Algemeen genomen is het aangewezen om steeds met uw elektrische wagen te rijden als de batterij ervan tussen de 20% en de 80% opgeladen is. Dit is ervan uitgaand dat dit volstaat voor uw dagelijks vervoer, bijvoorbeeld het woon-werktraject. Maar als u op reis vertrekt met uw EV hoeft u uiteraard geen schrik te hebben om de wagen tot 100% op te laden. Het is gewoonweg sterk afgeraden om de wagen elke dag tot 100% op te laden en volledig leeg te rijden. Indien u weet dat u op dagelijkse basis slechts zeer korte afstanden aflegt kan u bv. ervoor kiezen om steeds te rijden met een batterij die voor 40% tot 60% is opgeladen. Op basis van die redenering kunt u zelf bepalen hoeveel percent batterij u nodig heeft voor uw dagelijks vervoer en uw oplaadgedrag daarop afstemmen. Hoe dichter u rond 50% van de batterijcapaciteit kan schommelen, hoe beter. Met diensten zoals Online Monitoring kan u zelf de status van het opladen opvolgen.
Verder blijkt dat als men zeer frequent snelladers gebruikt voor het opladen van een EV dit ook een negatief effect kan hebben op de batterij op lange termijn. Dit werkt een kortere levensduur in de hand.
Moet ik me zorgen maken?
NEEN! Men hoeft zeker niet angstig te zijn als men soms de batterij volledig oplaadt, dit is niet destructief voor de batterij. Ze kunnen zeker tegen een stoot en het opladen hoeft uw gemak niet in de weg te staan. Als u voor het dagelijks gebruik de batterij tussen de 20% en 80% kan houden en niet steeds aan een snellader oplaadt, zal dit al meer dan voldoende zijn om de levensduur ten goede te komen.
Pluginsights
Kom hier alles te weten over de EV-Sector en vergaar nieuwe inzichten in de transitie naar eMobility.