Touring publiceerde vorige week zijn 'Elektrisch Rijden Monitor'. Hieruit blijkt dat de prijs en het rijbereik van een elektrische wagen de grootste struikelblokken zijn voor de Belg om een EV aan te kopen. Het is een feit; vanaf 2035 zullen er alleen nog elektrische auto's verkocht worden in de Europese unie. Maar ondanks deze nieuwe wetgeving zien er dus nog veel mensen de elektrische transitie niet zitten. Er bestaan misvattingen en mythes rond EV's en elektrisch rijden en in dit artikel willen we deze misvattingen ontkrachten en laten zien waarom elektrische auto's een duurzaam future-proof alternatief zijn voor benzine- of dieselauto's.
5 mythes over EV's
Ja en nee. Het rijbereik van elektrische auto's was vroeger één van de struikelblokken voor veel mensen, maar dat is niet langer het geval. De nieuwste elektrische auto's hebben tegenwoordig een rijbereik tot wel 500 kilometer! Bovendien legt de gemiddelde bedrijfswagen slechts 77 km per dag af, waardoor het bereik van de meeste elektrische auto's ruim voldoende is voor dagelijks gebruik. Voor lange reizen, bv een reis naar Frankrijk, hoef je maar ongeveer 1 à 2 uur tijdens de reis op te laden, wat ook tijd geeft om even te rusten, naar het toilet te gaan of iets te eten en drinken.
Het rijbereik hangt ook veel af van het weer en je persoonlijke rijstijl. Als het kouder is zal de auto rijbereik verliezen onder andere ook omdat de verwarming hoger staat en hiervoor moet de auto extra energie gebruiken. Maar hiervoor bestaan er enkele best practices en work-arounds, zoals het gebruiken van de zetelverwarming in de plaats van de wagen op te warmen met airconditioning. Wat ook kan helpen, zeker op de autosnelweg, is aan een consistente snelheid rijden waardoor de motor minder hard moet werken en dus minder energie verbruikt.
Het is waar dat de capaciteit van EV-batterijen na verloop van tijd vermindert, maar de technologie van de autobatterijen is tegenwoordig zodanig verbeterd dat ze pas na ongeveer 10 jaar vervangen hoeven te worden. Zo zijn bekende automerken, zoals bijvoorbeeld Tesla, zo overtuigd van de levensduur van hun EV-batterijen dat ze 8 jaar garantie geven op de batterij!
De batterijen van de meeste elektrische auto's kunnen namelijk ook 'slim laden', wat ervoor zorgt dat de levensduur van de batterij veel langer wordt en dat deze niet oververhit raakt. Deze technologie zit al langer in je smartphone en laptop.
Het is momenteel zo dat de aankoopprijs van een elektrische auto over het algemeen hoger is dan die van een benzine- of dieselauto. Maar we moeten ook rekening houden met de total cost of ownership (TCO) en die ligt een stuk lager bij EV's. Dit komt door de lagere kosten voor het opladen, de lagere onderhoudskosten en eventuele fiscale tegemoetkomingen.
Subsidies en fiscaliteit voor laadpalen
Bovendien zullen producenten manieren vinden om de productie van elektrische voertuigen goedkoper te maken, waardoor de prijs in de toekomst zal dalen. Zo heeft Volkswagen aangekondigd dat ze in 2025 beginnen met de productie van een volledig elektrische auto voor 25.000 euro.
In Europa zijn er momenteel meer dan 500.000 (semi-)openbare laadpunten beschikbaar. (bron: EV Markets Reports) En ongeveer 80.000 van deze laders zijn DC snelladers waarmee de meeste EV's in minder dan 30 minuten volledig zijn opgeladen. Met de Pluginvest charge@public laadpas kan je bij meer dan 275.000 van deze laadpunten opladen.
Ook komen er meer en meer laadpunten bij aan supermarkten, hotels, parkeergarages etc. Zo gebeurt het opladen van je EV een stuk sneller en gemakkelijker. Bedrijven zetten zich ook in om genoeg laadinfrastructuur te voorzien voor hun wagenpark. Het is belangrijk om te weten dat de meeste oplaadbeurten thuis of op het werk gebeuren.
Dit antwoord dient genuanceerd te worden. Namelijk dat de uitstoot van de productie van een EV in sommige gevallen meer is dan die van een benzineauto. Maar de elektrische auto neemt een grote inhaalstrijd op het gebied van dagelijks verbruik en de uitstoot die daaraan verbonden is. Veel merken werken al met gerecycleerde batterijen en grondstoffen en er worden veel oplaadpunten volledig aangedreven door hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie (bijvoorbeeld Fastned). Als je je EV thuis oplaadt en gebruik maakt van groene energiebronnen, zoals zonnepanelen, vermindert de schadelijke uitstoot aanzienlijk.
Veel mensen zitten ook nog met vragen over het gebruik van kobalt in lithium-batterijen; hoofdzakelijk door de impact op het milieu en de werkomstandigheden van de mijnwerkers. Maar hier zijn er sterke veranderingen in gekomen. Sinds 2020 bestaat er namelijk een kobalt-vrije versie van een EV-batterij. Bijna de helft van de Tesla-voertuigen die in het eerste kwartaal van 2022 werden geproduceerd, was uitgerust met deze kobalt-vrije batterijen. De verwachting is dat andere automerken hier snel mee zullen volgen.