Sneller op bestemming door trager te rijden
Het lijkt tegenstrijdig en toch blijkt dit het geval. VAB toonde met een realistische proef aan dat je met een EV minder lang over een traject naar het zuiden van Frankrijk zal doen als je jouw gemiddelde snelheid wat verlaagt. Zelfs de energiekost voor het opladen wordt daardoor verlaagd. Hoe dat komt? Dat bespreken we hier wat gedetailleerder!
Context van de proef
Voor deze proef werden twee dezelfde elektrische wagens gebruikt, namelijk de MG 5. Ze werden op exact dezelfde manier beladen om zo op gelijke voet het traject Montélimar in Zuid-Frankrijk naar Zwijndrecht in laagseizoen af te leggen. Het enige verschil was dat de ene wagen sneller zou rijden dan de andere. De trage wagen zou zich limiteren aan een snelheid van 100 km/u en zou sterke acceleraties vermijden. De snelle wagen zou zich gewoonweg aan de maximumsnelheden van de snelwegen houden en minder verbruiksbewust rijden. De resultaten bleken verrassend...
Trager en toch sneller?
Uit deze proef bleek dat het op bijna alle vlakken voordeliger is om het traject aan een maximumsnelheid van 100 km/u af te leggen. We sommen hieronder de grootste positieve punten op:
De trage EV kwam 10 minuten eerder aan, dan de snelle elektrische auto.
De trage wagen moest slechts 4 keer opgeladen worden, tegenover 6 keer met de snelle wagen.
Het verschil in gemiddeld verbruik was maar liefst 40% lager met de trage wagen, dan met de snelle EV.
De energiekost voor de trage EV kwam neer op 36% minder dan voor de snelle auto, wat neerkomt op een verschil van bijna €40.
Conclusie: Slow & steady wins the race!
VAB heeft dus vastgesteld dat door de gemiddelde snelheid te verlagen in een EV, dus effectief leidt tot een lagere energiekost en een lager verbruik. Maar vooral verrassend is dat de reistijd korter is wanneer je je aan een constante snelheid van 100 km/u houdt, dan wanneer je aan de maximumsnelheid van de snelweg rijdt.